Saturday, March 29, 2014

Γιατί το άλογό σας δαγκώνει και πως να το σταματήσετε



Τα άλογα αρχίζουν να δαγκώνουν σε μικρή ηλικία ως μέρος παιχνιδιού. Συνήθως όσο είναι μικρά και χαριτωμένα και δεν μπορούν να δαγκώσουν δυνατά, ο περισσότερος κόσμος δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία. Καθώς μεγαλώνουν όμως το παιχνίδι κλιμακώνεται σε φιλική αναμέτρηση και ίσως καταλήξει σε επιθετική μονομαχία. Είναι απόλυτα φυσιολογικό σε μία αγέλη να υπάρχει παιχνίδι ή φιλικές αναμετρήσεις, που δεν είναι παρά προετοιμασία για τη μεγάλη μάχη που θα καθορίσει την ιεραρχία.

Αρκετός κόσμος αντιμετωπίζει τη συγκεκριμένη κατάσταση ως πρόβλημα και η πρώτη αντίδραση θα ήταν να χτυπήσει το άλογο στο ρύγχος ή στη μύτη. Στην πραγματικότητα όμως δεν πρόκειται για πρόβλημα, αλλά για σύμπτωμα, που προκαλείται από άλλο βαθύτερο πρόβλημα. Ένας σωστός ιδιοκτήτης, που καταλαβαίνει τη ψυχολογία του αλόγου, γνωρίζει πως τα άλογα δεν αντιλαμβάνονται την τιμωρία και το πρώτο του μέλημα είναι να εντοπίσει αυτό το βαθύτερο πρόβλημα. Αρχικά λοιπόν θα πρέπει να καταλάβετε τη συμπεριφορά του αλόγου σας και να αναρωτηθείτε γιατί δαγκώνει.

Ένα άλογο δαγκώνει για έναν από τους παρακάτω λόγους:


  • Πόνος (δυσφορία, αδιαθεσία) 
  • Φόβος (έλλειψη εμπιστοσύνης)
  • Κυριαρχία (έλλειψη σεβασμού) 
  • Παιχνίδι (όρεξη για παιχνίδι, τρυφερά δαγκώματα)

Προφανώς λοιπόν η πρώτη σας προτεραιότητα είναι να ελέγξετε την υγεία του αλόγου σας. Ένα άλογο που δεν νιώθει καλά ή πονάει, είναι κακοδιάθετο, απρόθυμο για εργασία και ευαιρέθιστο στις κινήσεις σας. Ένα άλογο μπορεί επίσης να είναι ψυχικά άρρωστο, λόγο ανισορροπίας μεταξύ εργασίας – επιβράβευσης, λόγο ανίας – έλλειψη ενδιαφέροντος ή λόγο απομόνωσης – έλλειψη ελευθερίας και κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

Το άλογο θα δαγκώσει στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Προσπαθήστε να δείτε τα πράγματα από την πλευρά του αλόγου και να εντοπίσετε τι του προκαλεί φόβο. Μην πιέζεται το άλογο πέρα από τα όρια του για να δεχθεί κάποια πράγματα. Δώστε του όσο χρόνο χρειάζεται έτσι ώστε να κάνετε μικρά βήματα, αλλά πάντα μπροστά, χωρίς αποτυχίες και πισωγυρίσματα.

Όποια και να είναι αιτία, η ασφάλεια σας έρχεται πρώτη. Αν βρεθείτε στο νοσοκομείο, δεν θα μπορείτε να φροντίσετε το άλογό σας. Κρατείστε το άλογο μακριά, έξω από τον προσωπικό σας χώρο. Αν προσπαθήσει να κάνει έφοδο, προστατέψτε τον προσωπικό σας χώρο. Αναγκάστε το να οπισθοχωρήσει κυματίζοντας το σκοινί, αυξάνοντας την πίεση μέχρι να κάνει αυτό που θέλετε. Αν σας δαγκώσει προσπαθήστε να μείνετε ήρεμοι και να μην ανταποδώσετε. Η βία μπορεί να ήταν η απαρχή του προβλήματος και θα αναγκάσει το άλογο να απαντήσει με βία ή να κλειστεί στον εαυτό του.

Βάλτε κίνηση στα πόδια του, στείλτε το σε κύκλο, προς τα πίσω και μακριά από εσάς, δεξιά, αριστερά, πάνω από δύσκολα σημεία και μέσα από στενά περάσματα. Καθιερώστε την ιεραρχία ελέγχοντας τα πόδια του. Κάντε τη λάθος συμπεριφορά δύσκολη και επιβραβεύστε τη συμπεριφορά που θέλετε. Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε την τιμωρία, το άλογο δεν την καταλαβαίνει. Κάθε φορά που το άλογο δεν κάνει αυτό που πρέπει, απλά το κάνουμε να νιώσει άβολα. Να μην ξεχνάτε πως το άλογό σας δεν θα βελτιωθεί από μόνο του. Όσο περισσότερο ξεκάθαροι, τυπικοί και τίμιοι είστε στη δουλειά σας τόσο πιο σύντομα θα δείτε το άλογό σας να αλλάζει.

0 comments:

Post a Comment