Thursday, March 20, 2014

Πώς πιάνουμε ένα άλογο που μας αποφεύγει

Είναι αρκετά συνηθισμένο και απόλυτα φυσιολογικό να δυσκολεύεστε να πιάσετε ένα άλογο. Εδώ και εκατομμύρια χρόνια το άλογο επιβίωσε στη φύση, χάρη στην ικανότητα του να δραπετεύει από αρπακτικά ζώα – θηρευτές που απειλούσαν τη ζωή του. Στα αρπακτικά ζώα ανήκουμε κι εμείς. Το άλογο παρατηρεί αδιάκοπα τις κινήσεις μας και τη συμπεριφορά μας, που χωρίς να το θέλουμε μπορεί να προδίδουν τη φύση του κυνηγού που κρύβουμε μέσα μας. Για παράδειγμα ίσως έτυχε να καταστρώσετε σχέδια και με τη βοήθεια 2-3 ατόμων να προσπαθείτε να παγιδέψετε το άλογο στην περίφραξη. Αυτή η διαδικασία θα αγχώσει το άλογο και θα του προκαλέσει φόβο και ενστικτωδώς θα προσπαθήσει να ξεφύγει. Σε άλλες περιπτώσεις, το άλογο μπορεί να μην μας φοβάται αλλά να μας αποφεύγει, γιατί έχει συνδυάσει την παρουσία μας με μία σειρά από κουραστικές και βαρετές διαδικασίες. Όποια και να είναι η αιτία, είναι πολύ σημαντικό να την αναγνωρίσουμε και να βοηθήσουμε το άλογό μας να ανακαλύψει έμπνευση και εμπιστοσύνη στην συντροφιά μας.



Αν συνεχίσεις να κάνεις αυτό που έκανες πάντα,
θα συνεχίσεις να παίρνεις αυτό που πάντα έπαιρνες.
                                                                               - Henry Ford


Όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, ένα πρόβλημα δεν εμφανίζεται για μία φορά, αλλά επαναλαμβάνεται και αν δεν αλλάξετε κάτι γρήγορα καταλήγει να γίνεται συνήθεια - μοτίβο. Ο στόχος μας εδώ λοιπόν είναι να σπάσουμε αυτό το μοτίβο. Η πρώτη αλλαγή θα πρέπει να γίνει μέσα σας και μετά στο άλογο. Πρέπει να διώξετε την ιδέα ότι θέλετε να “πιάσετε” το άλογο, αντίθετα θα πρέπει να δημιουργήσετε τις συνθήκες έτσι ώστε το άλογο να πιάσει εσάς. Ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι να δείξετε στο άλογο ότι η συντροφιά σας αξίζει και ότι δίπλα σας μπορεί να νιώσει άνεση και πάνω απ’ όλα ασφάλεια. Χαρίστε στο άλογό σας ποιοτικό χρόνο. Επισκεφθείτε το χωρίς κάποια πρόθεση, κάντε μία βόλτα στην περίφραξη, καθίστε κάτω από ένα δέντρο και διαβάστε ένα βιβλίο. Σύντομα θα του κεντρίσετε το ενδιαφέρον και θα σας προσεγγίσει. Αν έρθει κοντά σας δώστε του λιχουδιές ή ξύστε το φιλικά και φύγετε. Κάντε υπομονή και μην προσπαθήσετε να αρπάξετε περισσότερα από αυτά που μπορεί να σας προσφέρει τη συγκεκριμένη στιγμή. Να θυμάστε, μας ενδιαφέρει η ποιότητα και όχι η ποσότητα.

Μία καλή πρόταση είναι να ακολουθήσετε με τη σειρά τις Ασκήσεις από το Έδαφος. Θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε περισσότερη αυτοπεποίθηση, θα μάθετε να χρησιμοποιείτε κατάλληλα το σώμα σας έτσι ώστε να αναπτύξετε επικοινωνία και θα κερδίσετε το σεβασμό και την εμπιστοσύνη του αλόγου σας. Κάποια άλογα μπορεί να παρουσιάσουν περισσότερη δυσκολία και καθώς περνάνε οι ώρες και απογοητεύεστε να αρχίσετε να εκνευρίζεστε. Τι κάνουμε λοιπόν σε μία τέτοια περίπτωση;

Διαβάστε παρακάτω τη μέθοδο που λειτουργεί πάντα, ακόμη και με άγρια άλογα. Θα χρειαστούμε ένα μικρό χώρο, όπως μία στρόγγυλη περίφραξη – συρραγωγέα. Για μία εβδομάδα κρατάμε κλειδωμένη την περίφραξη, όπου μόνο 2 φορές την ημέρα προσφέρουμε στο άλογό μας το φαγητό και το νερό του. Μόλις τελειώσει, το βγάζουμε έξω και ξανακλείνουμε την περίφραξη. Δεν το ενοχλούμε καθόλου, απλά βρισκόμαστε κοντά του και παρακολουθούμε, καθώς μέρα με τη μέρα περιμένει όλο και περισσότερο τη στιγμή που θα εμφανιστούμε.



Την 7η ημέρα μπορούμε να πλησιάσουμε το άλογό προτού το ταΐσουμε. Δεν αγγίζουμε το άλογο αν δεν μας αγγίξει αυτό πρώτα. Χρησιμοποιούμε Παθητική Γλώσσα, έχουμε το σώμα μας χαλαρό, δεν κάνουμε απότομες κινήσεις και κρατάμε το βλέμμα μας χαμηλά. Ένας λιγότερο απειλητικός τρόπος, είναι να πλησιάσουμε το άλογο με τον ώμο μας, κάνοντας πλάγια βήματα. Αν αρχίσει να φεύγει το ακολουθούμε για όσο συνεχίζει να κινείται. Αν γυρίσει και μας κοιτάξει, σταματάμε, υποχωρούμε ένα βήμα και χαλαρώνουμε. Αν κάνει το παραμικρό βήμα προς το μέρος μας, υποχωρούμε περισσότερο. Υποχωρώντας την κατάλληλη στιγμή, επιβραβεύουμε το άλογο για την καλή του συμπεριφορά. Μπορούμε να συντομεύσουμε τη διαδικασία βάζοντας περισσότερη πίεση, όταν το άλογο μας αποφεύγει. Απλώνουμε το χέρι και περιμένουμε μέχρι να μας αγγίξει. Αν φύγει το ακολουθούμε ή βάζουμε πίεση μέχρι να σταματήσει να κινείται και επαναλαμβάνουμε. Αν μας αγγίξει, μπορούμε να το αγγίξουμε κι εμείς. Με αργές κινήσεις ξεκινάμε να το χαϊδεύουμε στην περιοχή του ώμου και σταδιακά παρακάτω. Πολύ γρήγορα λοιπόν το άλογο καταλαβαίνει πως όταν μας κοιτάει ή βρίσκεται δίπλα μας, το κάνουμε να νιώθει άνετα και όταν μας αποφεύγει το αντίθετο.



Πιστεύετε στην αύρα; Αύρα είναι η ενέργεια που υπάρχει ή στέλνουμε γύρω μας και το άλογο ξέρει πολύ καλά να τη διαβάζει. Προσέξτε πολύ τα συναισθήματά σας κοντά στα άλογα, αν νιώθετε φόβο, θυμό, άγχος ή εγωισμό, το άλογο το αντιλαμβάνεται και δεν μπορεί να σας εμπιστευθεί. Επίσης όποιος πιστεύει στην αύρα, εμπιστεύεται το ένστικτο του. Όλοι όσοι έχουν τραυματιστεί από κάποιο άλογο, παραδέχονται πως από την πρώτη στιγμή ένιωθαν πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Οποιαδήποτε στιγμή νιώσετε άβολα, σταματήστε και συνεχίστε αργότερα, ζητήστε βοήθεια ή επιστρέψτε σε κάτι που ξέρετε να κάνετε καλά.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεται το πότε και πόση πίεση θα χρειαστεί να βάλετε, όπως επίσης σημαντικό είναι να υποχωρείτε τη στιγμή που το άλογο κάνει αυτό που θέλετε. Αν δεν είστε συνεπείς και ξεκάθαροι στις εντολές σας, το άλογο μπερδεύεται και δεν μαθαίνει. Αν το άλογο δε σας δίνει τη σωστή απάντηση τότε ρωτάτε τη λάθος ερώτηση. Αν έχετε την ευκαιρία, δοκιμάστε και μάθετε πάνω σε έμπειρα άλογα ή σε άλογα που θεωρείτε εύκολους χαρακτήρες. Μην ξεκινάτε σε πολύ μεγάλο χώρο, όπως μία αρένα. Δεν λέω ότι είναι αδύνατο να τα καταφέρετε, αλλά θα σας πάρει περισσότερο χρόνο και θα χρειαστεί να κινείστε πολύ περισσότερο. Το άλογο θα πηγαίνει από τη μία άκρη στην άλλη να ξεκουράζεται και εσείς θα τρέχετε από πίσω του, κάτι που γρήγορα θα σας εξοντώσει. Επίσης προσέξτε τη στάση του σώματος σας. Αρκετός κόσμος μπερδεύει την Παθητική Γλώσσα του Σώματος, με το “Δράκουλα” που σέρνεται τη νύχτα. Παθητική γλώσσα του σώματος σημαίνει ουδέτερη στάση. Το σώμα μας δείχνει πως δεν απειλεί και ούτε απειλείται. Οι κινήσεις μας εμπνέουν σιγουριά και αυτοπεποίθηση σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Τέλος, κάθε άλογο έχει το δικό του ρυθμό και το δικό μοναδικό χαρακτήρα. Για κάποια άλογα, είναι αρκετό για την πρώτη μέρα, απλά να κερδίσουμε την προσοχή τους και να γυρίζουν να μας κοιτάνε. Το άλογό σας μπορεί να ξεπέρασε τον εαυτό του για να κάνει αυτό το μικρό βήμα, μην το καταστρέψετε. Η εμπιστοσύνη είναι κάτι που χτίζεται αργά και γκρεμίζεται γρήγορα.

0 comments:

Post a Comment